Je bekijkt nu Buiten het hoogseizoen op vakantie – Alle voor- en nadelen!

Buiten het hoogseizoen op vakantie – Alle voor- en nadelen!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Diversen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Een vakantie buiten het hoogseizoen kent vele voordelen, maar ook enkele nadelen. In dit artikel laat ik je zien waar je rekening mee moet houden als je buiten de schoolvakanties op vakantie gaat!

Lees snel verder en laat je verrassen door voordelige vakantiebestemmingen in Nederland.

Waarom buiten het hoogseizoen op vakantie?

Word jij ook zo teleurgesteld als je besluit om midden in de zomervakantie een huisje te boeken op een mooi vakantiepark? Of jouw favoriete plek is helemaal volgeboekt of je betaalt je helemaal scheel voor één weekje plezier. 

Ik weet zelf hoe hard ik een heel jaar moet werken en om dan al mijn vakantiegeld er in één week doorheen te jagen, gaat me een beetje te ver.

Voor hetzelfde geld zou je gewoon acht dagen naar Turkije kunnen met 3 personen. De vakantieparken weten ook wel dat ze hun huisjes (bijna) allemaal verhuren in de zomervakantie, hoe duur ze ook zijn, dus dit zal wel nooit veranderen. 

Omdat wij een schoolgaand kind hebben, zitten we vast aan het hoogseizoen, maar als je in het voor- of najaar gaat, scheelt het ook een hoop. In de zomervakantie kiezen wij dan meestal voor wat dagjes weg en dan ‘s-avonds lekker de barbeque aan.

Wat zijn de voordelen van buiten het hoogseizoen op vakantie gaan?

Als je niet gebonden bent aan het drukke hoogseizoen, kun je genieten van allerlei voordelen als je buiten het hoogseizoen op vakantie gaat. Je kunt hierbij denken aan:

  • Een stuk minder betalen voor je verblijf.
  • Meer keuze omdat niet alles volgeboekt is.
  • Iets rustiger op de parken omdat de (meeste) kinderen naar school moeten.

Minder betalen voor hetzelfde verblijf

Iedereen weet wel dat je veel minder betaalt als je buiten het seizoen op vakantie gaat. Dat is altijd al zo geweest. Een bungalow op een mooi park kost midden in de zomervakantie al gauw zo’n €2000 voor een weekje, terwijl diezelfde bungalow enkele weken later maar enkele honderden euro’s kost.

Ook kun je ervoor kiezen om juist een luxer huisje te boeken. Dat is vaak nog goedkoper dan het simpelste huisje in het hoogseizoen!

Als je dus de keuze hebt om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan, hou je meer geld over om ter plekke uit te geven in dat leuke restaurant of in het nabijgelegen pretpark. Maar ook als je niet zoveel te besteden hebt, is het laagseizoen een goede optie om toch even lekker weg in Nederland te gaan.

Meer keuzevrijheid

In de schoolvakanties zijn de vakantieparken vaak helemaal volgeboekt, zeker sinds Corona roet in het eten schopte voor alle buitenlandse reizen. Dus je moet al in Januari boeken of geluk hebben dat jouw park nog een plekje heeft. 

Als je op vakantie wilt buiten het hoogseizoen, zul je veel meer keuze hebben voor een veel betere prijs. Geen genoegen nemen met die te kleine bungalow, maar een huisje wat helemaal bij jou past.

Buiten het hoogseizoen op vakantie gaan geeft meer rust

Even lekker bijkomen op een mooi vakantiepark en genieten van de rust en de natuur spreekt ook veel mensen aan.

Vaak ben je al druk genoeg in het dagelijks leven, dus even één of twee weken er tussenuit en helemaal tot rust komen, is vaak geen overbodige luxe. Iedereen moet soms even stoom afblazen en waar kun je dat beter doen dan op een mooi vakantiepark waar niets moet en (bijna) alles mag?

 

vakantie buiten het hoogseizoen is relaxed

Spontaan besluiten om ‘s-avonds te dineren in het restaurant of lekker authentiek een potje te bowlen met de hele familie lukt meestal wel als het niet zo druk is. In het hoogseizoen zul je dit echter al enkele dagen van tevoren moeten plannen. Niet echt spontaan dus!

De meeste vakantieparken in Nederland liggen in of direct aan een natuurgebied en dat is niet voor niets. Lekker door het bos wandelen, over de heide of langs de kust kan zeer rustgevend werken, zeker als je weinig andere mensen tegenkomt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan buiten het hoogseizoen op vakantie gaan?

Het is niet voor iedereen weggelegd om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. 

  • Hou je van gezelligheid en feesten? Dan kan een halfvol vakantiepark best tegenvallen.
  • Midden in de zomervakantie heb je de meeste kans op lekker weer.
  • Sommige faciliteiten kunnen gesloten zijn (voor onderhoud).

Gezellige drukte

Over de drukke boulevard lopen, een terrasje pakken en mensen kijken. Als je van dit soort dingen houdt, zal een vakantie buiten het hoogseizoen je wellicht tegenvallen. 

Je hebt kans dat je geen directe buren hebt, waar je een praatje mee kunt maken en in de omringende dorpen kan het weleens uitgestorven zijn. De kinderen zitten op school en de ouders zijn vaak werken. De mensen die je tegenkomt hebben of een dagje vrij of zijn al met pensioen.

Ook als je op een camping zit, ga je toch in de eerste plaats voor de gezelligheid. Op een leeg veldje of met je tentje in de blubber is ook niet echt een aanrader.

Droog met een aangename temperatuur

Vooral als je er buiten de zomerperiode tussenuit bent, heb je een grotere kans op slechter weer. Natuurlijk kan het in April of September ook lekker weer zijn, maar je hebt ook kans op een hele week regen.

Nu is dat in Nederland bijna niet te voorspellen (ook niet in de zomer) en je moet er dan ook een beetje geluk mee hebben.

Minder te doen

Nog een groot nadeel van buiten het hoogseizoen op vakantie gaan is dat je het risico loopt voor gesloten activiteiten te staan. Het zwembad wat wordt gerenoveerd, of misschien nog erger, de bungalows in de directe omgeving van “jouw” vakantiehuisje.

overlast tijdens vakantie buiten het seizoen

Ook animatieteams zijn minder actief als er weinig kinderen zijn op het park, of je moet alleen voor de bingo gaan! De vakantieparken kiezen er logischerwijs voor om al het onderhoud buiten het hoogseizoen te plannen, waardoor jij onder andere met geluidsoverlast te maken kunt hebben.

Van tevoren goed de website van het vakantiepark of camping checken, wil zulke onaangename verrassingen weleens voorkomen.

Gewoon lekker buiten het seizoen boeken indien mogelijk!

Voor mij wegen die paar nadelen niet op tegen de voordelen. Vooral de prijs vind ik persoonlijk een groot voordeel. Als ik €2000 – €3000 moet neertellen voor een weekje bungalow, ga ik nog liever 8 dagen all inclusive naar Gran Canaria voor dat geld. 

Maar smaken verschillen gelukkig en het zal niet voor niets zijn dat bijna alle bungalows verhuurd zijn in de zomerperiode. In “De beste vakantieparken van Zuid-Nederland” geef ik je een paar voorbeelden zodat je precies kunt zien wat het scheelt als je net even buiten het hoogseizoen op vakantie gaat.

Benieuwd hoeveel het voor jou scheelt?

Wil je weten hoeveel jij kwijt bent voor een weekje relaxen in eigen land? Bekijk dan onze vakantieparken pagina

Op deze pagina vind je informatie van alle grote aanbieders van vakantiehuizen, maar ook de iets minder bekende juweeltjes van eigen bodem ontbreken niet. Boek direct en veilig via de website van de aanbieder. Wedden dat jouw ideale vakantie buiten het hoogseizoen nog beschikbaar is én ook nog eens voor een supergoeie deal?

Genoeg leuke bestemmingen voor een verrassend lage prijs in Nederland, dus ga er lekker even tussenuit! Kijk hier hoe je jouw perfecte vakantiepark kunt vinden!

Het team van EvenWegInNederland wenst jou alvast een fijne welverdiende vakantie!

Volg ons ook op facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geef een antwoord