Je bekijkt nu Dagje Friesland

Dagje Friesland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Friesland
  • Bericht reacties:0 Reacties

In deze waterrijke provincie is genoeg te doen voor jong en oud. Geen pretparken van miljoenen euro’s maar genoeg andere leuke dingen te beleven. Een dagje Friesland kan heel verrassend uitpakken.

In dit artikel maak je kennis met deze trotse provincie en je gaat ontdekken waarom Friesland zo populair is voor één of meerdere dagen plezier.

Friesland hoort bij Nederland, maar ze hebben wel een eigen vlag, taal en volkslied. Lees snel verder en ontdek waarom ook jij een dagje naar Friesland zou moeten gaan.

dagje Friesland

Elfstedentocht

Als je aan Friesland denkt, denk je al snel aan de elfstedentocht. Elk jaar hopen we weer dat het hard genoeg gaat vriezen. Na enkele dagen vorst hoor je overal in het land de roep om de tocht der tochten.

De rayonhoofden van de verschillende steden komen bij elkaar en beslissen of de tocht door kan gaan. Helaas is dit niet zo vaak, want de tocht is 200 kilometer en het ijs moet overal dik genoeg zijn om de duizenden schaatsers te kunnen dragen. Veiligheid boven alles!

elfstedentocht Friesland

Net boven Leeuwarden, midden tussen de weilanden vind je het elfstedenmonument “de tegeltjesbrug”. Het bruggetje is helemaal bedekt met delfsblauwe tegeltjes. Daarop zijn afbeeldingen te zien van deelnemers aan de tocht der tochten! Het is een mooie stop als je daar in de buurt bent!

Maar let op, want voor je het weet rij je er voorbij! Als je vanuit Leeuwarden komt, moet je links de weg af om bij het bruggetje te komen.

Gelukkig zijn Nederlanders (en Friezen) innovatieve mensen. Zo wordt er elk jaar een alternatieve elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk georganiseerd.

Als het duidelijk wordt dat het in Nederland niet hard genoeg gaat vriezen, wordt er uitgeweken naar het buitenland. Dit kan natuurlijk niet tippen aan de elfstedenbeleving in eigen land!

Thialf stadion

De grootste schaatskampioenen vindt je in het Thialf stadion in Heerenveen. Regelmatig wordt hier een EK of WK afstanden gehouden. Vele Nederlandse sporthelden hebben hier al medailles mogen ontvangen.

Ook kun je hier zelf je rondjes schaatsen, want de ijsbanen zijn ook beschikbaar voor recreanten.

Om de dag helemaal sportief af te sluiten, kun je op de naastgelegen kartbaan je laatste restje energie kwijt!

Adres: Pim Mulierlaan 1, 8443 DA  Heerenveen

Kameleondorp TerHerne

Wie kent ze niet? De helden Hielke en Sietse uit de kinderboekenserie “De Kameleon” waarin ze allerlei avonturen beleven met hun boot. Het dorp, waar het boek zich afspeelt, is op ware grootte nagebouwd, zodat je zelf door Lenten kunt lopen, net als de jongens van de kameleon.

Zo wordt je dagje Friesland met de kids wel heel bijzonder! Help de dorpelingen om de code te kraken van de mysterieuze koffers van professor Frost. 

Laat je naar het kameleoneiland vervoeren in een echte praam, geduwd door de kameleon en beleef daar de grootste avonturen. Let op, waarschijnlijk ga je niet geheel schoon en droog weer naar huis! 

kameleondorp Terherne

Leeuwarden

Als je van stedentrips houdt, kan Leeuwarden of Ljouwert zoals ze hier zeggen jou veel bieden. Deze stad is bekend om zijn grachten, herenhuizen monumenten en musea is niet voor niets uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018

Maak een rondvaart met een praam door de grachten en bewonder Leeuwarden vanaf het water. 

Aquazoo 

Als je in Leeuwarden bent is een bezoekje aan de Aquazoo een leuke afwisseling. Het is niet zo’n groot park, maar een paar uurtjes ben je al gauw onder de pannen. Klik hier voor kaartjes met korting!

Adres: De Groene Ster 2, 8926 XE  Leeuwarden

Bezoek ook De Oldehove, de scheve toren van Pisa van het noorden. Deze kerktoren staat zelfs nog schever en daarom is hij ‘slechts’ 39 meter hoog. Nog hoger en hij zou omvallen! Geniet van het uizicht over de stad als je de 183 treden hebt beklommen. Voor de minder fanatieke bezoekers is er ook een lift aanwezig.

Ook aan de shop-o-holics is gedacht. De kleine kerkstraat is in 2010 uitgeroepen tot gezelligste winkelstraat in Nederland. 

Hou je niet zo van drukke steden als Amsterdam en Rotterdam? Dan is Leeuwarden een absolute aanrader.

Sneekweek

De feestweek van het Friese Sneek is iets om mee te maken als je in Friesland bent. Volg de zeilwedstrijden op het Sneekermeer en geniet ‘s-avonds van alle gezelligheid en lekkere hapjes.

De Sneekweek begint altijd op de 1e zaterdag in Augustus. Dus kom gezellig een dagje langs als je in Friesland bent.

Sneekweek in Sneek

Wadlopen

Een unieke ervaring om te doen is wadlopen. Als je denkt dat je alleen over harde zandbanken loopt, heb je het mis. Je zult ook door slik en blubber moeten waden en watergeulen moeten oversteken om bijvoorbeeld één van de waddeneilanden te bereiken.

Er zijn natuurlijk tochten met verschillende zwaartes, maar het is alleen aan te raden met een goede gezondheid. Zorg dat je goed voorbereidt bent als je zo’n tocht wilt ondernemen.

Het duurt al snel 3 uur, maar het is wel een hele aparte ervaring die je niet snel zult vergeten. Vanuit Holwerd kun je aan de verschillende tochten van Wadloopcentrum Fryslân deelnemen.

Een dagje Friesland is eigenlijk te kort!

Om echt te kunnen genieten van deze mooie provincie is een dagje eigenlijk te kort. Er is zoveel te zien. Van het IJsselmeer of wadlopen tot aan trips naar Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en vele andere mooie dorpen en steden.

Ben je gek op water? Dan kun je geen genoeg krijgen van de Friese meren.

Er zijn voldoende bungalowparken in Friesland om jouw een geweldige tijd te laten beleven. Kijk even bij vakantieparken om jouw ideale plekje in Friesland (of in één van onze andere provincies) te vinden.

Geef een antwoord