Je bekijkt nu Dagje Groningen

Dagje Groningen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Groningen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Groningen is dé studentenstad van het Noorden. Vergeet ook de beroemde martinitoren en het Groninger museum niet. In dit artikel laat ik je zien hoe verrassend een dagje Groningen kan zijn. Zowel de stad als de provincie zijn een bezoekje zeker waard!

Een dagje naar de stad Groningen

In Groningen, een stad met inmiddels meer dan 230.000 inwoners, is altijd wel iets te beleven. Als je “fijn met de trein” komt en vanuit het station richting het centrum loopt, kun je het Groninger museum niet missen.

dagje Groningen bij het Groninger museum

In dit museum met een wisselende collectie kom je ogen en oren tekort. Het gebouw alleen al is een kunstwerk op zich met zijn opvallende gouden toren en aparte design. Een mooi begin van jouw dagje Groningen.

Vanaf het museum loop je zo het centrum van Groningen in. Een stadswandeling is een echte aanrader door deze eeuwenoude handelsstad met zijn vele monumenten. Wie kent de Herestraat en het A-kerkhof niet uit het beroemde monopolyspel?

Vooral voor de shoppers onder ons is de Herestraat een aanrader. Als je aan het einde van de Herestraat rechts de Grote markt op loopt, zie je de bekende Martinitoren al staan.

d’Olle Grieze

De Martinitoren (d’Olle Grieze – de oude grijze) geeft je, na het beklimmen van de 251 treden, een spectaculair uitzicht over de stad Groningen. Deze 500 jaar oude toren van bijna 97 meter is de trots van de stad. De martinitoren mag je niet missen als je een dagje naar Groningen gaat.

Geniet van een zakje martinitorendrop tijdens je rondwandeling in de stad en strijk neer bij één van de gezellige restaurantjes of cafés die de binnenstad rijk is.

De provincie Groningen

Natuurlijk is er nog meer te beleven in Groningen. Denk bijvoorbeeld eens aan Pieterburen, waar het zeehondencentrum zich bevindt. Maar ook Schiermonnikoog is het bezoeken waard met de boot vanuit Lauwersoog. Verder is Groningen ideaal om lekker te fietsen. Ontdek de vele dorpen en steden en zie zelf waarom er niets boven Groningen gaat.

Zeehondencrèche Pieterburen

Het is goed om te zien dat de hulpbehoevende zeehonden opgevangen worden en nog mooier als ze weer uitgezet worden in de waddenzee. Je kunt hier geen hele dag rondslenteren, maar 1 à 2 uurtjes heb je wel nodig om goed te begrijpen hoe ze hier te werk gaan.

Zeehondencentrum Pieterburen

Schiermonnikoog

Om dit mooie waddeneiland te bezoeken, kun je de veerdienst vanuit Lauwersoog pakken. Controleer van tevoren wel goed de vertrektijden, want de veerboot gaat slechts een keer of 5 per dag.

De overtocht duurt zo’n 45 minuten, maar dat is geen straf omdat je onderweg genoeg te zien hebt. Schiermonnikoog is een auto-luw eiland, wat betekent dat alleen de lokale bewoners een vergunning hebben voor een auto. Je kunt dus slechts in bepaalde gevallen met je auto naar dit eiland.

Op schiermonnikoog zijn er fietsen te huur en/of je kunt kiezen voor een rondrit in een huifkar.

Fietsen (e-biken)

Lekker rondfietsen door één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland! Er zijn diversen fietsroutes door heel Groningen beschikbaar. Bijvoorbeeld de “Mest en Vork fietsroute” van Nederland Fietsland. Deze route kun je zelf uitbreiden met een bezoekje aan het zeehondencentrum Pieterburen.

Het is ideaal om de provincie (fietsend) te verkennen als je verblijft op een bungalowpark of in een hotel.

Dagje Groningen niet genoeg?

In Groningen zijn diverse mogelijkheden om te overnachten. Hotels zijn er genoeg te vinden in deze provincie.

In het waterrijke Lauwersoog vind je Landal Suyderoogh. Vanuit dit park kun je werkelijk van alles ondernemen.

Watersporters hebben genoeg mogelijkheden op het Lauwersmeer. Vogelspotters en wandelaars zitten in no-time in het waddengebied. Het Friese Dokkum ligt op slechts 25 minuten met de auto en Groningen zelf is ook niet zo ver weg (40 minuten).

Pak dus een (mid)weekje of weekend en geniet van alles wat Groningen te bieden heeft.

Geef een antwoord