Je bekijkt nu Vakantiepark aan het Lauwersmeer – Review van Landal Esonstad

Vakantiepark aan het Lauwersmeer – Review van Landal Esonstad

Wij zijn net terug uit Noord-Friesland en willen onze ervaringen met dit vakantiepark aan het Lauwersmeer graag met jullie delen.

Lees snel verder en ontdek of Landal Esonstad hét vakantiepark voor jou is!

Waarom een vakantiepark aan het Lauwersmeer?

Omdat de wereld nog steeds herstellende is van het coronavirus, besloten we nog een jaartje in Nederland te blijven. Wij zijn geen voorstander van verplicht testen of quarantaine als je op vakantie wilt, maar dat is misschien persoonlijk.

Vanuit het Zuiden is het toch ruim 3 uur rijden naar Noord-Friesland. Eigenlijk wilden we naar een Wadden-eiland, maar dat werd een stuk duurder voor een midweekje. Een vakantiepark aan het Lauwersmeer leek ons ideaal. Het is weer eens wat anders dan bos en/of heide op de Veluwe of de heuvels van Zuid-Limburg.

Het voordeel van Landal Esonstad is, dat er een rechtstreekse verbinding is met Schiermonnikoog, maar hierover later meer.

De eerste indruk van het park en ons huisje

Tijdens het boeken kwamen we er al snel achter dat het veel verschil maakt welk huisje je boekt. Dit vakantiepark aan het Lauwersmeer heeft namelijk 2 gedeeltes. Een vestingstadje en de terpwoningen. 

De terpwoningen staan allemaal direct aan het water en hebben dan ook vaak een eigen aanlegsteiger. Ideaal als je met je eigen boot komt, maar het is natuurlijk ook lekker vissen vanuit je achtertuin. Het grootste nadeel vond ik dat je een aardig eind moet lopen om bij de supermarkt en restaurantjes te komen. 

In het vestingstadje heb je allemaal verschillende accomodaties. Dit is direct het grootste verschil met andere vakantieparken, waar je veel dezelfde huisjes bij elkaar hebt staan. Je verblijft voor je gevoel echt in een vestingstadje en je kunt zelf kiezen wat voor soort accomodatie je wilt. 

6 persoons Maisonette 6D1 nr. 104

Wij hebben gekozen voor een 6 persoons huisje omdat die wat ruimer zijn. Met 4 personen en een hond is een 4-persoons bungalow op veel parken wat aan de kleine kant. Wij hebben voor nr.104 gekozen (extra kosten: voorkeur locatie) omdat deze woning een ideale ligging heeft, recht aan het “stadsplein” met alle faciliteiten.

 

vakantiepark lauwersmeer huisje nr 104

De nadelen van deze woning wegen bij lange na niet op tegen de vele voordelen. Maar uiteraard delen we ook de minder goede kanten aan deze accomodatie. Op deze manier krijg je een goed en compleet beeld. 

We beginnen met de voordelen:

Voordelen van deze accomodatie op dit vakantiepark aan het Lauwersmeer

  • Het geweldige uitzicht wat je hebt, is onbetaalbaar.
  • De ruimte in de accomodatie
  • De veerdienst naar Schiermonnikoog.
  • Direct aan het stadsplein
  • In 2 minuten loop je naar het Lauwersmeer

Vanuit maisonette nr.104 keken we uit op het stadsplein en het ophaalbruggetje. Aan de zijkant ligt het kanaaltje wat het Lauwersmeer verbindt met de terpwoningen. Op de 1e verdieping wordt het pas écht  interessant. Je kunt hier namelijk over de dijk kijken. Als ik ‘s-ochtends de gordijnen opzij schoof, keek ik recht in de opkomende zon boven het Lauwersmeer.

De ruimte was echt verrassend te noemen. De woonkamer was net een balzaal en de slaapkamers en de badkamer met bad en aparte douchecabine waren ook zeer ruim. Ons laatste bezoek aan Landal was in het Vennenbos. Daar zijn de huisjes een stuk kleiner. Tijdens het boeken heb ik hier expres op gelet, want een beetje ruimte voelt zoveel prettiger op vakantie!

Op slechts enkele meters van ons huisje konden we op de veerboot naar Schiermonnikoog stappen. Nog net niet vanuit het slaapkamerraam! Als je dan de boot mist, weet ik het ook niet meer.

Vanuit nr.104 loop je direct het stadsplein op. Hier bevindt zich de supermarkt, de wasserette, 2 restaurants inclusief terrasjes, de sneldienst naar Schiermonnikoog en de cafetaria. Even het bruggetje over, de trap op en je staat op de dijk met uitzicht over het Lauwersmeer.

Aan de andere kant van de dijk kun je een boot huren. Een kano, sup board of zeil- en motorbootje behoren tot de mogelijkheden. De eerste dagen stond er wat meer wind, waardoor het Lauwersmeer best een uitdaging lijkt in een klein bootje. De dagen erop was het echter bijna windstil en ideaal vaarweer als je niet in een zeilboot zit dan!

Nadelen

Natuurlijk zijn er altijd wel wat punten die wat beter hadden gekund en zo ook bij ons midweekje op dit vakantiepark aan het Lauwersmeer. De kozijnen mochten wel een schoonmaakbeurt hebben. Vooral de buitenkant maar ook aan de binnenzijde hebben we eerst even de ragebol er doorheen gehaald.

Er stond nog water onderin de vaatwasser. Toen ik hem dicht deed, begon hij zijn programma af te maken, waarschijnlijk hadden de vorige bewoners geen tijd meer om erop te wachten. Die avond deed hij helemaal niets meer en hebben wij dit de volgende dag direct gemeld bij de receptie.

Toen wij terugkwamen van een middagje Groningen was er al een nieuwe geïnstalleerd en was de vaat alsnog gewassen. Top Landal!

Omdat onze maisonette met nr.104 zo ruim was, had er wel een schilderijtje bij gemogen. Vooral aan de muur boven de tv. Het oogde nogal kaal.

Zoals reeds vermeldt mochten deze minpuntjes de pret niet drukken en hebben wij een supervakantie gehad op dit Landal vakantiepark direct aan het Lauwersmeer.

De horeca op Landal Esonstad

Omdat wij maar een midweekje gingen, hebben wij goed gebruik gemaakt van de horeca van dit vakantiepark aan het Lauwersmeer. Als je één of twee weken naar Landal Esonstad gaat, wordt het wel een duur geintje om elke dag uit eten te gaan, maar voor een midweek of week is het goed te doen!

Brasserie de Waegh

Op dinsdagavond zaten we bij brasserie de Waegh. Het plein oversteken en genieten maar! Het menu is niet heel uitgebreid, maar er is voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Onze hond mocht gezellig mee en die vermaakte zich prima onder tafel. 

Vooraf een verrassend lekker champignonnensoepje en als hoofgerecht de black angus steak met bijbehorende groenten en friet, patat of aardappelstokjes (maar net waar je vandaan komt). Als toetje een heerlijke hangop met aardbeien en slagroom, maar de standaard dame blanche staat uiteraard ook op de kaart.

De bediening was uiterst vriendelijk en charmant (mijn schoonmoeder was een jonge dame). We werden op onze wenken bediend en onze hond kreeg uiteraard een bak met water.

Het was dus een zeer geslaagd bezoek en als we nog eens in de buurt zijn…..

restaurant Landal Esonstad

Dit vakantiepark aan het Lauwersmeer beschikt uiteraard ook over een snackbar

Woensdagavond mocht onze zoon kiezen en het werd de snackbar. De cafetaria op dit mooie vakantiepark aan het Lauwersmeer heeft (bijna) alles wat je maar kunt bedenken. Naast de gewone snacks, kun je er ook diversen schotels bestellen.

We hoefden niet lang te wachten en na het plein overgestoken te hebben waren we terug in huisje nr.104. Het smaakte verrassend goed en uiteraard namen we achteraf nog zo’n lekker sundae ijsje met aardbeien- of chocoladesaus.

Pizzeria Uccello

Op donderdag is het bij ons de traditie om pizza te eten. Persoonlijk sla ik deze vaak over en kies dan voor een wat gezondere optie. Maar af en toe mag het! Zo ook op de donderdag tijdens de vakantie.

In plaats van pizza af te halen, besloten wij lekker in het restaurant te gaan eten. Het duurde vrij lang voordat de pizza’s kwamen, maar gelukkig hadden we een broodplankje en tijd genoeg. Ook de mensen die alleen kwamen afhalen, moesten meer dan een half uur op de pizza’s wachten.

De dunne, maar rijk belegde pizza’s smaakte goed en was het wachten meer dan waard. Zelf had ik de chicken supreme, waar ik absoluut geen spijt van had. Voor de hond was het ook feest, want aan een tafel achter ons zat een klein kindje die een kipnugget op de grond gooide.

Officieel waren ze maar tot 20:00 open, maar als je, zoals wij, om 19:00 reserveert, kun je net zolang blijven zitten als je wilt.

Al met al hebben wij dus veel te lekker en teveel gegeten, dus de komende weken maar wat minderen!

Wat kun je doen op dit vakantiepark aan het Lauwersmeer?

Landal Esonstad is niet zo heel erg groot, maar er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf te vermaken. Buiten het zwembad beschikt dit park ook over een 18 holes pitch and putt golfbaan. 

Hierin verweven bevindt zich ook een 9 holes footgolf. Dus lekker een balletje trappen. Wij vonden dit echt heel erg leuk, maar waren wel bang dat de bal het water in vloog. Als je het rustig aan doet, heb je ongeveer een uur nodig.

footgolfen op een vakantiepark aan het Lauwersmeer

Voor de allerkleinsten onder ons is er een indoor speelparadijs beschikbaar, maar vanwege de nog geldende maatregelen moest je jezelf hiervoor aanmelden. Aangezien onze zoon 13 jaar is, was dit voor ons niet zo interessant.

Omdat dit artikel over een vakantiepark aan het Lauwersmeer gaat, mag je verwachten dat er een groot aanbod aan watersport beschikbaar is. Zoals gezegd kun je verschillende boten huren, waarmee je het Lauwersmeer op kunt.

Als er niet teveel wind staat is het ook heerlijk vissen op het park. Voor het park heb je wel een extra vergunning nodig die je bij de receptie aan kunt schaffen voor €10.

Kijk voor alle mogelijkheden even op de website van Landal Esonstad

 

Veerdienst Schiermonnikoog

Ons leukste uitje was de veerdienst naar Schiermonnikoog. De sneldienst vertrok tijdens onze vakantie dagelijks om 9:45 (check dit nog wel even van tevoren). Genoeg tijd dus om eerst even een ontbijtje naar binnen te schuiven. 

Op het stadsplein, waar je op kunt stappen, kun je ook direct tickets kopen bij de automaat. Wees er wel snel bij, want er zijn maar 48 plaatsen beschikbaar en tijdens de vakanties is hij bijna elke dag volgeboekt.

Als je te laat bent kun je altijd via de website van Wagenborg passagiersdiensten een ticket bestellen. Op slechts een kwartiertje rijden bevindt zich deze reguliere veerdienst. Deze is óók iets goedkoper, maar wij vonden het wel zo lekker om direct vanuit ons huisje de boot op te stappen!

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Je kunt de auto dus alleen meenemen als je daar een vergunning voor hebt. Als toerist kun je een (elektrische) fiets huren of gebruik maken van de bus om in het dorp te komen. 

Wij hadden fietsen gehuurd inclusief hondenkar en trapten de 3 kilometer zelf langs de dijk. Waar de veerdienst aankomt, kun je direct je fiets ophalen. (let goed op waar je de fietsen op moet halen als je online boekt). Voor zo’n €50 hadden wij 4 fietsen en een hondenkar voor de hele dag.

veerdienst richting Schiermonnikoog

Excursies op Schiermonnikoog

Omdat je net voor de middag in het dorpje aankomt, is het leuk om direct op één van de terrasjes plaats te nemen voor wat lekkers. Om 14:00 hadden we een huifkartocht geboekt. Door middel van 2 sterke Belgische trekpaarden ga je het Westen van Schiermonnikoog ontdekken. Onderweg leer je van alles over dit bijzondere gebied. Als je de hond mee wilt nemen, zul je in het dorp even een hondenticket voor €2,50 aan moeten schaffen bij VVV “het baken” (Reeweg 9). Een kleine tot middelgrote hond is geen probleem, maar een grote loebas zal niet gaan. Er is niet zoveel plek in de huifkar en je zult de hond er waarschijnlijk in moeten tillen!

vakantiepark lauwersmeer excursie Schiermonnikoog

Natuurmonumenten heeft nog vele andere excursies om dit eiland mee te ontdekken. Wadlopen, vogels spotten, wandelroutes, huifkartocht, zeehonden experience, noem het maar op. Je kunt deze excursies direct boeken. Bekijk hiervoor de agenda op natuurmonumenten.nl.

Wij hebben eerst de excursie en fietsen geboekt in de week voordat wij op vakantie gingen. Bij aankomst op het park hebben we direct tickets voor de veerdienst gekocht. Het was misschien een risico dat de boot al volgeboekt zou zijn, maar als back-up heb je altijd nog de reguliere veerdienst vanuit Lauwersoog.

 

In de directe omgeving van Landal Esonstad

Dit vakantiepark aan het Lauwersmeer is uitermate geschikt als je Friesland en Groningen wilt gaan ontdekken. Maar ook een dagje naar één van de waddeneilanden is zo geregeld! 

Wij zijn op dinsdag een dagje naar Groningen geweest. De auto geparkeerd vlakbij het station en via het Groninger museum liepen we zo de binnenstad in. Even kijken bij de martinitoren, maar vooral veel shoppen in de gezellige winkelstraatjes.

Woensdagochtend even de markt in Dokkum bezocht en zo was ons midweekje al snel gevuld. 

 

Ontdek dit vakantiepark aan het Lauwersmeer nu zelf!

Wat is er nu leuker dan een review lezen over een vakantiepark? Juist, lekker zelf er naartoe gaan! Als je van water en natuur houdt, is Landal Esonstad een echte aanrader. Bezit je een boot? Dan vaar je zo het vakantiepark binnen en leg je aan bij je eigen huisje.

Wij hebben hier een geweldige vakantie gehad. Leuke dingen gedaan en elke dag lekker gegeten en gedronken. Wat wil een mens nog meer?

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over prijzen en beschikbaarheid!

Geef een antwoord